Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment.
Afisul microexpozitiei Metru etalon din timpul lui Alexandru Ioan I Cuza

INAUGURARE MONUMENT

„TROIŢĂ ŞI PLACĂ COMEMORATIVĂ
PENTRU OSTAŞII ROMÂNI
DIN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL”
 

                        Inaugurare monument : vineri, 03 octombrie 2014, ora 1200;
                        Locul: Intrarea în Punctul de trecere frontieră Galaţi-Rutier (Giurgiuleşti)
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Invitaţie: .jpg.
                        Galerie foto : .pdf

            În iulie 1940, armata sovietică ocupa Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinuturile Herţei. În paralel, Stalin gândea un plan de cucerire a României, dar şi a întregului continent european.  

            Comandantul Companiei V, Regimentul V Care de luptă din Galaţi, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu, era considerat un adevărat strateg militar. Curajul şi abilităţile profesionale l-au făcut să aibă un rol extrem de important în luptele date pentru Basarabia. În momentul în care Basarabia a fost cedată ruşilor (iunie 1940), preventiv, a fost dinamitat podul de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti.

            În data de 02 iulie 1940, cu şase ore înainte de  cedarea oficială a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi ţinuturile Herţei, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu a trecut Prutul şi a oprit o coloană de tancuri sovietice care se îndreptau spre Galaţi.

            În amintirea luptelor de la Giurgiuleşti, comunitatea gălăţeană, prin Muzeul de Istorie Paul Păltănea din Galaţi a ridicat Monumentul „TROIŢĂ ŞI PLACĂ COMEMORATIVĂ PENTRU OSTAŞII ROMÂNI DIN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL”.

            Inaugurarea Monumentului va avea loc în data 03 octombrie 2014, ora 1200, la intrarea în Punctul de trecere frontieră Galaţi-Rutier (Giurgiuleşti).

 

Lili Palade
Secretariat
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi