Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment.
Afisul expozitiei Istoria de langa noi itinerata la Negrilesti

URMELE MOCANILOR SĂCELENI ÎN DOBROGEA

 

                        Vernisaj expoziţie: vineri, 1 august 2014, ora 1300;
                        Locul: secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, str. Domnească, nr. 25;
                        Durata: august septembrie 2014;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto : .pdf;

            Prin proiectul cultural „Circuit turistic muzeal în judetul Galati”, iniţiat de Consiliul Judetului Galaţi şi finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional Regional 2007 - 2013, muzeele gălăţene au fost promovate şi în judeţul Braşov. În urma acestei promovări, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a încheiat un parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov cu privire la itinerarea expoziţiei dedicată mocanilor din Ardeal care, de-a lungul secolelor, în transhumanţa lor catre sudul Moldovei sau Dobrogea treceau şi prin ţinutul Covurlui, implicit prin Galaţi.  

            Vineri, 1 august 2014, ora 1300, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov vă invită la vernisajul expoziţiei:

URMELE MOCANILOR SĂCELENI ÎN DOBROGEA.

            Expoziţia este dedicată familiilor de mocani săceleni: Median, Oancea şi Bobeş şi prezintă rolul acestora în dezvoltarea economică, socială şi culturală  a aşezarilor din Dobrogea.

            „Încă din secolul al XV-lea românii din unele zone din sudul Transilvaniei au practicat păstoritul transhumant, caracterizat prin văratul turmelor de oi pe paşunile montane şi iernatul lor în Bărăgan şi Dobrogea, în luncile şi bălţile Dunării. Urmele lor în Dobrogea au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.”

            Evenimentul va avea loc la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească, nr. 25.

            Organizator expoziţie: muzeograf Adrian Zăinescu.

Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe