ISTORIA DE LÂNGĂ NOILA LIEŞTI

Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment

                        Manifestare culturală : Vineri, 7 iunie 2013, ora 1200
                        Locul: Sala de expoziţii a Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din Lieşti, judeţul Galaţi
                        Comunicat de presă: .pdf
                        Afiş expoziţie: .jpg
                        Galerie foto : .pdf

             Proiectul cultural „Istoria de lângă noi”, derulat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, a ajuns la a cincea manifestare din acest an. De această dată beneficiarii proiectului vor fi locuitorii comunei Lieşti, care sunt invitaţi vineri, 7 iunie 2013, ora 1200, în sala de expoziţii a Parohiei „Cuvioasa Parascheva”, la vernisarea expoziţiei itinerante „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi”.

             Teritoriul comunei Lieşti a fost locuit încă din preistorie, fapt dovedit de prezenţa a numeroase mărturii arheologice dintre care cele mai vechi se găsesc sub cei 21 tumuli (movile de pământ), ce adăpostesc complexe funerare din diferite perioade istorice, începând cu epoca bronzului, mileniul II a.Chr. şi încheind cu epoca migraţiilor din primul mileniu p.Chr. Tumulii apar izolat la vest de Călmăţui şi grupaţi, mai numeroşi, între Valea Gerului şi cea a Călmăţuiului.

             Mărturii arheologice din perioada secolului IV p.Chr. şi îndeosebi din perioada medievală (satul Lieşti este atestat documentar încă de la 1448), au fost descoperite atât întâmplător cât şi în urma unor cercetări arheologice, în diferite puncte situate între râurile Siret şi Bârlad, zonă în care erau situate vetrele de sat în trecut.

            Arheologii de la Muzeul Mixt Tecuci împreună cu cei de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, cu sprijinul preoţilor Croitoru Ion şi Gabor Constantin, precum şi a Primăriei Lieşti, au descoperit în anul 2007, fundaţiile „Bisericii din Vale” ce deservea satul înainte de anul 1881, anul strămutării vetrei în deal, în urma inundaţiilor provocate de Siret şi Bârlad.

            Odată cu deschiderea expoziţiei itinerante „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” vor fi susţinute şi expuneri privitoare la „Mărturii arheologice din judeţul Galaţi” şi „Monumentele istorice din judeţul Galaţi” de către muzeograful Costel Ilie. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul nostru. 

            Organizator expoziţie: muzeograf Costel Ilie.

Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe