Afisul expozitiei Situri arheologice si monumente istorice din judetul Galati

ISTORIA DE LÂNGĂ NOI

 

Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment

                        Manifestare culturală : Miercuri, 24 aprilie 2013, ora 1300
                        Locul: Căminul Cultural „Mihai Eminescu”, Cavadineşti, judeţul Galaţi
                        Durata: 24 aprilie - 9 mai 2013;
                        Comunicat de presă: .pdf
                        Afiş expoziţie: .jpg
                        Galerie foto : .pdf

            În cadrul programelor educaţionale, derulate în acest an de către Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, proiectul cultural „Istoria de lângă noi” vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi sensibilizarea  autorităţilor locale, în vederea stabilirii  unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.

             Proiectul a demarat la începutul lunii aprilie în oraşul Bereşti unde locuitorii au avut prilejul să viziteze expoziţia „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” şi să participe la o serie de expuneri şi prezentări media.

             A doua manifestare din cadrul acestui proiect va avea loc pe 24 aprilie 2013, ora 1300, la Căminul Cultural „Mihai Eminescu” din comuna Cavadineşti.

             În această localitate există un sit arheologic important „Cavadineşti-Râpa Glodului”ce a fost cercetat pentru prima dată, la mijlocul secolului trecut, de către fostul director al Muzeului de Istorie Galaţi, arheologul Ion T. Dragomir. Atunci au fost descoperite mărturii de locuire din epoca bronzului (cultura Noua) datate spre finalul mileniului II a. Chr, şi din primul mileniu p. Chr. Situl nu a fost cercetat exhaustiv fiind permanent agresat de factorii naturali, în special alunecări de teren, dar şi de cei antropici prin diferitele activităţi cotidiene.

             Odată cu deschiderea expoziţiei itinerante „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” vor fi susţinute expuneri privitoare la „Mărturii arheologice în nord-estul judeţului Galaţi” şi „Monumentele istorice din judeţul Galaţi”, de către muzeograful Costel Ilie. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul nostru.

            Organizator expoziţie: muzeograf Costel Ilie.

Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe