Afisul lansare carte Doctorul Aristide Serfioti (1828-1905). Un destin in slujba comunitatii galatene

CUNOAŞTE-ŢI ISTORIA PRIN ATINGERE

 

                        Manifestare: Miercuri, 19 septembrie 2012, ora 1200
                        Locul: Sediul Muzeului de Istorie Galaţi, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 - 1800;
                        Comunicat de presă .pdf
                        Afiş expoziţie : .jpg

Foto vernisaj si lansare de carte
Imagini de la lansarea proiectului:
„Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”

          Muzeul de Istorie Galaţi în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Art&Co lansează proiectul cultural „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”, miercuri, 19 septembrie 2012, ora 12.00, la sediul din Str. Mr. Iancu Fotea nr. 2, Galaţi.

          În calitate de aplicant principal, Muzeul de Istorie Galaţi derulează acest proiect având drept public ţintă persoanele cu dizabilităţi de vedere din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea şi Bacău.

          Finanţatorul principal este  Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

          În urma concursului organizat de AFCN – sesiunea II/2012, aria tematică: Activităţi muzeale,  Proiectul  cultural propus de Muzeul de Istorie Galaţi, „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”, s-a clasat pe locul al 6-lea, cu 88 de puncte, obţinându-se astfel o finanţare nerambursabilă de 66.407 RON.

          Proiectul „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere” îşi  propune să promoveze patrimoniul cultural muzeal administrat de Muzeul de Istorie Galaţi (MIGL) şi patrimoniul cultural al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe, în rândul persoanelor nevăzătoare şi familiilor acestora din judeţul Galaţi şi din judeţele vecine, prin realizarea unui tur muzeal special la Muzeul de Istorie Galaţi. Proiectul se derulează în perioada 15 iulie – 15 noiembrie 2012 cuprinzând şi Ziua bastonului alb.

          Ziua internaţională a nevăzătorilor, denumită şi „Ziua bastonului alb”, a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia). În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată „Ziua bastonului alb” de către preşedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorita pe întregul mapamond.

          Bastonul alb a fost folosit pentru prima dată în anul 1921 de către James Biggs, originar din Bristol. În urma unui accident şi-a pierdut vederea şi a trebuit să se adapteze noilor condiţii. Simţindu-se ameninţat de creşterea traficului din jurul casei sale, Biggs a hotărât să-şi vopsească bastonul în alb pentru a fi observat mai uşor de catre şoferi.

          Bastonul alb este atât un instrument care permite dobândirea independenţei, cât şi un simbol al persoanelor nevăzătoare.

          În America, Bastonul alb, ca simbol al independenţei persoanelor nevăzătoare, a fost lansat în anul 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului „Lions”. George A. Bonham privea un nevazător care încerca să traverseze o intersecţie foarte aglomerată având în mână un baston de culoare neagră. Realizând că bastonul negru nu este observat de şoferi, Clubul „Lions” a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducatorii auto. În perioada aceea în SUA a început o campanie de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. Aceştia ţineau bastonul diagonal în faţa lor într-o poziţie fixă.

          Prin derularea proiectului „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”, adresat cu precădere nevăzătorilor, dorim ca ceilalţi membrii ai societăţii, să fie informaţi despre problemele reale cu care se confruntă zilnic o parte din concetăţenii noştri, concetăţeni care trec de obicei neobservaţi de văzători.  

          Pentru maximizarea impactului acţiunilor întreprinse de Muzeul de Istorie Galaţi, au fost programate vizite la Muzeu, în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2012, precum şi distribuirea de materiale de informare atât trecătorilor din zonele centrale ale municipiului Galaţi, cât şi instituţiilor şi organizaţiilor active în domeniul protecţiei sociale şi integrării în societate a persoanelor nevăzătoare.

          În cadrul acestui proiect se va asigura transportul persoanelor nevăzătoare la Muzeu şi al însoţitorilor acestora şi se va prezenta patrimoniul celor două muzee prin expunerea a 6 machete tridimensionale astfel:

  1. Muzeul de Istorie Galaţi va realiza 3 machete ce se vor desprinde din tematica expoziţiei actuale: Arheologie, Etnografie şi Comisia Europeană a Dunării
  2. Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni - Sf. Gheorghe va împrumuta pe perioada expoziţiei  cele 3 machete ce ilustrează expoziţia sa de arheologie.

          Turul expoziţional se adresează în special persoanelor nevăzătoare din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea şi Bacău, dar şi persoanelor văzătoare dornice să cunoască noi experienţe în spaţiul muzeal românesc.

         Proiectul va furniza materiale auxiliare menite să ofere accesul concret al persoanelor nevăzătoare la patrimoniul cultural naţional (replici după obiecte patrimoniu, ghidaj audio şi broşură în limbaj braille, cu informaţii despre exponate).

          Astfel, în parteneriat cu  Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe şi cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), Muzeul de Istorie din Galaţi va realiza pentru prima dată o expoziţie de asemenea anvergură în România, adresată persoanelor nevăzătoare.

          Parteneri media: Viaţa Liberă, Monitorul de Galaţi, Express TV, ETV, Antena 1 Galaţi-Brăila, Realitatea Galaţi-Brăila, ArtClue: Eastern Europe Art Magazine, Ceaşca de Cultură, Metropotam, Modernism: Tabloid de Artă şi Stil, Online Gallery: Pixels of Culture, Salut Bucureşti, Art Events Romania, WebCultura, TATAIA. 

Manager de proiect,
Prof. Cristian Căldăraru