Afisul lansarii cartii prof. dr. Florin Marinescu

LANSARE de CARTE

                             Lansare: joi, 3 martie 2011, ora 1330
                       Durata: 2 ore;
                       Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă”, Galaţi, str. Al. I. Cuza, nr. 80
                        

               Muzeul de Istorie Galaţi în parteneriat cu Asociaţia Profesorilor de Istorie de la Dunărea de Jos organizează joi, 03 martie 2011, la „Casa Cuza Vodă”, un eveniment cultural prilejuit de lansarea cărţilor  Preotul Nicolae Drăguş şi epoca sa de Pr. Eugen Drăgoi, Biserica din Principatele Române la 1808-1812. Mărturii şi documente de Constantin N. Tomescu şi a revistei Studii Danubiene, an. 2, nr. 2 / 2010.

               Cu acest prilej aducem în faţa publicului gălăţean, şi nu numai, o Cronică a evenimentelor ce au avut loc în ţară şi în oraşul Galaţi în epoci istorice diferite. Cronica a fost scrisă de un erudit preot cărturar, Nicolae Drăguş (1776-1861), paroh al bisericii Sf. Spiridon din Galaţi, în prima jumătate a veacului XIX. Din cele peste 50 de consemnări, doar 7 nu sunt contemporane cronicarului. Cronica lui Nicolae Drăguş ne aduce în prim plan, mai ales aspecte ale vieţii politico-sociale şi economice din oraşul Galaţi.

               Cartea lui Constantin N.Tomescu (1890-1983), reprezintă un manunchi de studii pe care autorul le-a publicat în perioada interbelică, fiind greu accesibile cercetătorilor de astăzi. Autorul a avut o contribuţie remarcabilă la istoria vieţii bisericeşti din Basarabia. S-a remarcat şi pe tărâm politic, fiind un apropiat al Partidului Naţional Creştin, condus de A. C. Cuza şi Octavian Goga. Arestat în 1948, prof. Constantin N.Tomescu a fost judecat şi închis până în 1964. După eliberare, s-a stabilit la Bucureşti, trecând la cele veşnice în anul 1983.

               Revista Studii Danubiene, editată de pr. Eugen Drăgoi, reprezintă de doi ani de zile, efortul acestui preot cărturar gălăţean, de a reda gălăţenilor, prin articole şi studii, fragmente din istoria locală. Este foarte posibil ca această revistă să apară sub egida Asociaţiei Profesorilor de Istorie de la Dunărea de Jos.