Obiectivele activităţii Muzeului de Istorie Galaţi

             Muzeul de Istorie Galaţi are ca obiective în activitatea sa: cercetarea şi colecţionarea de bunuri cu caracter istoric, arheologic, etnografic, artistic, tehnico-ştiinţific, al culturii şi civilizaţiei naţionale şi internaţionale, al personalităţilor creatoare, în vederea valorificării ştiinţifice, constituirii şi completării patrimoniului muzeal din sud-estul Moldovei, organizarea evidenţei gestionare şi ştiinţifice a patrimoniului cultural aflat în administrare, constituirea şi organizarea fondurilor documentare precum şi a arhivei generale, punerea în valoare a patrimoniului cultural aflat în administrarea sa prin: organizarea de expoziţii permanente şi temporare, în spaţiile muzeale proprii, precum şi în locaţii din ţară şi/sau străinătate; organizarea de servicii de documentare deschise pentru public prin folosirea informaţiei despre patrimoniul cultural deţinut şi despre instituţie, potrivit normativelor în vigoare; editarea de carte şi publicaţii ştiinţifice, de popularizare şi a periodicelor. „Danubius”, anuarul instituţiei, constituie instrumentul ştiinţific de comunicare şi colaborare cu alte instituţii de profil din ţară şi străinătate, angrenarea publicului de toate categoriile, prin mijloace specifice, într-un sistem educaţional destinat familiarizării acestuia cu istoria naţionala, regională şi internaţională.

Proiectul „Digitizarea patrimoniului cultural mobil al Muzeului de Istorie Galaţi.
Colecţia de artefacte eneolitice din materii dure animale”, finanţat de AFCN, 2012 („DanubiOs”)

             Artefactele din materii dure animale din patrimoniul arheologic mobil al Muzeului de Istorie Galaţi sunt, în marea lor majoritate, inedite sau nestudiate în detaliu şi oferă, în premieră pentru ţara noastră, oportunitatea realizării unei abordări, în parametri digitali, a unui studiu complet asupra unei colecţii muzeale mari, valoroase şi de mare diversitate tipo-tehnologică.

              Proiectul se desfăşoară în perioada 15 august – 15 noiembrie 2012, fiind finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, în cadrul programului de profil.

              Noutatea absolută pe care o aduce proiectul propus constă în faptul că valorifică prin cercetări interdisciplinare complexe, după o metodologie rutinată, o categorie de piese de patrimoniu neabordată de o manieră sistematică până în prezent, ca şi catalogarea digitală şi valorificarea ştiinţifică şi muzeal/expoziţională: industria materiilor dure animale (artefacte de os, corn de cervide, fildeş, dinţi, cochilii etc.; unelte, arme, piese de port şi podoabe, recipiente, alte diverse artefacte), bogat reprezentată şi foarte importantă în cadrul patrimoniului mobil pentru epoca neo-eneoliticului, având un grad înalt de expresivitate tehnică, exemplificând de o manieră unică relaţiile complexe ale omului cu mediul, respectiv cu regnul animal, dar rămasă până în prezent insuficient cunoscută şi subexploatată în planul sistematizării colecţiilor şi expunerii/accesibilităţii pentru publicul interesat de arheologie şi istorie, ca şi pentru mediul specializat.


Obiectivele proiectului

             Proiectul propune realizarea studiului detaliat al colecţiei neo-eneolitice de artefacte din materii dure animale şi valorificarea complexă a acestora printr-o expoziţie tematică, editarea unui catalog bilingv (română-engleză) în format tipărit şi pe suport digital (DVD) care să conţină datele complexe asupra pieselor analizate, sintetizate în fişe.

              Se oferă astfel şansa de a sintetiza şi face accesibile date unice, necunoscute încă, destinate publicului larg de toate vârstele şi pregătirile (şcolari, studenţi, adulţi), persoanelor din mediul specializat al instituţiilor de profil din ţară (muzee, universităţi, institute ale Academiei Române) şi, în egală măsură, pentru mediul cercetării din străinătate.
Aceste date se referă la bunuri inestimabile de patrimoniu arheologic de larg interes muzeal, dar şi reieşite din studii profesionale pe baza cărora se pot elabora produse culturale destinate publicului larg.

              Proiectul propus de Muzeul de Istorie Galaţi poate deveni un exemplu de abordare în valorificarea altor colecţii muzeale similare sau cu alte tipuri de artefacte (din materiale litice, metale etc.).

              Obiectul proiectului propus îl constituie colecţia de artefacte eneolitice din materii dure animale (în continuare MDA sau industria materiilor dure animale, IMDA) a Muzeului de Istorie Galaţi, care însumează un efectiv însemnat (circa 250 piese) şi beneficiază de condiţii optime de valorificare muzeală şi ştiinţifică. Ele aparţin culturii Cucuteni şi aspectului cultural Stoicani-Aldeni, mileniile 4-3 î.Chr. şi provin din mai multe situri cercetate pe teritoriul actualului jud. Galaţi în cursul sec. al XX-lea: Bereşti, Stoicani, Suceveni, sub conducerea unor specialişti de marcă ai domeniului, cum sunt acad. Mircea Petrescu-Dîmboviţa şi, mai ales, fostul director al Muzeului de Istorie Galaţi, dr. Ion T. Dragomir.

              Colecţia de artefacte eneolitice din materii dure animale va fi analizată de către doi specialişti în acest domeniu: dr. Corneliu Beldiman, autorul a numeroase lucrări în domeniu (monografii, studii, articole în ţară şi străinătate), între care se numără şi singura teză de doctorat din România care abordează toate aspectele metodologice ale domeniului şi dr. Diana-Maria Sztancs, autoarea mai multor capitole de monografii, studii şi articole în domeniu, publicate în ţară şi străinătate, care în cuprinsul tezei de doctorat a elaborat prima sinteză regională a artefactelor din materii dure animale (din neo-eneoliticul Transilvaniei).

              Specialiştii menţionaţi se numără printre puţinii de la noi care au asemenea preocupări sistematice de studiu şi experienţa necesară în domeniul analizei complexe a industriei materiilor dure animale.


Beneficii ale proiectului

             Proiectul reprezintă un mijloc unic de promovare a patrimoniului în general şi a patrimoniului mobil al Muzeul de Istorie Galaţi, prin cazul specific al artefactelor confecţionate din materii dure animale. în acest sens, se oferă prilejul organizării pe baze digitale a colecţiei de artefacte din materii dure animale a Muzeului de Istorie Galaţi, de o manieră care să o facă accesibilă cunoaşterii atât de către specialiştii din domeniu, cât şi de către publicul larg din ţară şi străinătate.

              O mai bună înţelegere a opţiunilor tehnologice, manifestate sincronic şi diacronic, în sfera prelucrării materiilor prime de origine animală, oferite atât de mediul natural (specii sălbatice), cât şi de mediul antropizat (specii domestice) prin compararea rezultatelor obţinute cu cele similare din alte spaţii geografice reprezintă un demers inovator şi deosebit de important pentru cercetarea arheologică.

              Proiectul oferă informaţii complexe, foarte necesare şi importante privind exploatarea diverselor specii animale şi a materiilor prime legate de practicarea unor îndeletniciri străvechi (vânătoarea, pescuitul, cultivarea şi recoltarea plantelor, prelucrarea pieilor, a fibrelor diverse, a lemnului, a pietrei, a lutului), precum şi, nu mai puţin important, în conexiune cu domeniul spiritualităţii (comportament simbolic, podoabele ca elemente de demarcare socială, artă, religie etc.).


Grupurile-ţintă ale proiectului

             Grupurile-ţintă ale proiectului cultural sunt specialiştii în domeniul arheologiei, muzeologiei, istoriei, istoriei ştiinţei şi tehnicii, culturii şi civilizaţiei, studenţii Facultăţii de Istorie ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi ai Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, publicul larg, comunitatea locală şi cea virtuală.

              Proiectul oferă şansa de a înţelege şi de a putea explica vizitatorilor muzeului concepţiile tehnice ale oamenilor din trecut, materiile prime, metodele şi tehnicile folosite pentru realizarea şi utilizarea artefactelor din materii dure animale, aportul tradiţiei şi al inovaţiilor/invenţiilor, contactele şi difuziunea cunoştinţelor, aspecte ale vieţii cotidiene, paleta ocupaţiilor şi finalitatea lor, rezolvările tehnice ale unor probleme legate de habitat, procurarea hranei, procesarea diverselor materii prime, relaţiile de schimb etc.

              Publicul va fi conştientizat cu acest nou prilej în legătură cu importanţa protejării şi valorificării artefactelor din Muzeul de Istorie Galaţi, cu privire specială asupra colecţiilor arheologice.

              Publicul va veni în contact cu datele şi va lua cunoştinţă de specificul IMDA eneolitice din Muzeul de Istorie Galaţi, prin intermediul conferinţelor, a catalogului digital şi a celui tipărit, elaborate pe baza analizei complexe a pieselor, ca şi prin conţinutul, actualizat permanent, al paginii web create special pentru proiect.


Produsele proiectului cultural

             Proiectul va genera următoarele produse specifice: expoziţie tematică; website-ul proiectului bilingv (română/engleză); conferinţe pe temele legate de IMDA preistorică şi specificul acesteia în cadrul culturii Cucuteni şi al aspectului cultural Stoicani-Aldeni, mileniile 4-3 î.Chr.; catalog bilingv (română/engleză) în format tipărit care să cuprindă catalogul digital al colecţiei de artefacte neo-eneolitice din materii dure animale din cadrul Muzeului de Istorie Galaţi; DVD bilingv (română/engleză) cu acelaşi conţinut, în format interactiv plus materiale multimedia legate de proiect (filme, galerii de imagini, consemnarea audio-video a evenimentelor proiectului, dosarul media) etc.